Aanleg Vijver

Het ontstaan van een vijver

Mijn wens om de bestaande vijver van 2,00 x 2,50 meter uit te breiden met een groter deel waarin snelle zwemmers zoals goudwindes konden leven, werd in de zomer van 2002 uitgevoerd.
In deze serie pagina’s kunt u stap voor stap de aanleg van deze vijver volgen.
Op de foto ziet u de oude situatie met de bestaande vijver, brede borders en een grasveld.
Deze opname is genomen luttele minuten voordat met de aanleg van het nieuwe vijverdeel werd begonnen.

Een eerste begin

Het gras en de beplanting zijn verwijderd;
Het graven kan beginnen.

Een zware klus

Op deze foto is het graven klaar; het gat heeft de afmetingen 400 x 210 x 80 cm, met in het midden een extra diepe put van 2 x 1 meter. 
Hier is de maximale diepte ongeveer 1 meter.In de rechter benedenhoek en halverwege de linkerzijde ziet u verhogingen, waarop bakken met moerasplanten kunnen worden neergezet.

Een precies werkje, het leggen van folie.

Voordat er folie wordt neergelegd, dient er een onderlaag van bijvoorbeeld grondzijl, onderfolie of tapijt in het vijvergat te worden gelegd om later eventuele lekkage door steentjes of boomwortels te voorkomen.Het leggen van de benodigde vijverfolie vereist enige nauwkeurigheid.  De gemakkelijkste manier is om het folie in een hoek neer te leggen, met bijvoorbeeld een platte steen of zware bloempot om het folie vast te houden, waarna de rest van de folie voorzichtig kan worden gelegd.
Voor een goed resultaat moet de folie rondom minstens een halve meter buiten het vijvergat liggen en te zijn voorzien van plooien om rekken en krimpen op te vangen.

Het beplanten kan beginnen.

Nadat de folie is aangebracht, wordt op enkele plaatsen substraat of vijvergrond aangebracht, waarna de vijver eerst van een klein laagje water wordt voorzien.
Dan kunnen waterlelies en zuurstofplanten worden gepoot, waarna de rest van het water wordt toegevoegd.
Dit zal in verreweg de meeste gevallen leidingwater zijn, maar enting met water uit een gezonde vijver is uiterst belangrijk. Dit water bevat namelijk alle bacteriën die nodig zijn om het biologische leven in de vijver op gang te helpen.

Bijna gevuld.

Vul de vijver tot de rand met water, en laat het geheel dan een dagje rusten. Het folie zal zich dan definitief vormen, waarna u dit kunt afsnijden tot ongeveer 30 cm. uit de vijverrand en vervolgens kunt wegwerken onder stenen, randbeplanting, dakpannen, enz..

Een verbinding naar de bestaande vijver.

Hier is de wand van het bestaande vijverdeel gedeeltelijk afgegraven, zodat een doorstroming naar het nieuwe deel mogelijk werd.
Wanneer het vijverfolie met de stroomrichting mee overlappend wordt gelegd en de rand iets schuin naar de stroomrichting toe wordt afgegraven, kan het water niet terugstromen en onder het folie terechtkomen.
Een rand van ronde keien moet de omliggende beplanting tegenhouden, zodat de overloop niet kan verstoppen.

De vijverranden worden afgewerkt.

Lelijke folieranden worden weggewerkt, omdat dit afbreuk doet aan de sierwaarde van de vijver.
Hier is aan twee zijden flagstone aangebracht, de rechterkant is voorzien van randbeplanting die binnen korte tijd de rand zal begroeien, en aan de achterzijde zijn laagblijvende bodembedekkers geplant.

Het werk is af, de rest is aan de natuur!

De vijver is af, maar nog wat kaal. De komende tijd zal de natuur de rest moeten doen, zodat de nieuwe vijver over enkele jaren een geheel zal vormen met het reeds bestaande deel.

De vijverpomp is enkele weken na de aanleg verhuisd naar de nieuwe vijver, waarna een circulatie ontstond die achtereenvolgens via een filter, een klein overloop bassin en het oudere vijverdeel naar de nieuwe vijver loopt. 
De totale inhoud van deze drie bassins (zo’n 10.000 liter) wordt met een snelheid van 1000 liter per uur rondgepompt.

Het resultaat (in 2006).

De vijver is nu een aantal jaren oud en vormt een thuis voor een school van 10 goudwindes en vele 10- doornige stekelbaarzen. De windes kunnen tot 50 cm. groot worden, en hebben zuurstofrijk water en veel zwemruimte nodig.
Om de vissen te beschermen tegen reigers, zijn er  struikeldraden rond de vijver gespannen. 
Met redelijk succes, want sindsdien zijn er slechts weinig vissen meer in de maag van een hongerige reiger verdwenen.