Tips

Speciale web editie van ons clubblad Hugo Aqua Nieuws.

In het algemeen wordt er lichtzinnig gedacht over het houden en verzor­gen van een aquarium, terrarium of vijver. 

Men denkt veelal dat men al een aquarium heeft met een glazen bak, gevuld met water met daar boven een lampje. In dat water leven dan een aantal visjes en voor de decoratie zijn wat plantjes aangebracht. Zo eenvoudig is het echter niet, wil men tenminste op een verantwoorde wijze aquarium houden. Dat men dit vaak onderschat blijkt steeds weer uit de vele teleurstellingen die zich bij mensen voordoen, die zijn begonnen met een aquarium zonder zich vooraf van de eisen op de hoogte te stellen.

  • Ook een vijver is wel iets meer als een bak met water en een groot aantal goudvissen in de tuin.
  • Ook hier heeft de eigenaar de verantwoordelijkheid en verplichting om goed met de aanwezige planten en 
       dieren om te gaan.
  • Een niet goed aangelegde en onderhouden tuinvijver verandert al snel in een algenpoel met troebel water en
       verslijmende planten.
  • Na meerdere malen leeghalen en opnieuw vullen en vaak een flinke algenkuur is de lol er af, en wordt de vijver
       opgeruimd.
  • En dat terwijl een goede voorbereiding, een beetje geduld en wat regelmatig onderhoud een schitterende vijver 
       kan opleveren en in stand kan houden.

Wat de leden van Aquarium- Terrarium- en Vijververeniging Hugo Aqua in feite willen proberen met het houden van een aquarium, terrarium en/of vijver is een stukje onder water-natuur (cultuur) in hun woonkamer of tuin te plaatsen, terwijl zij weten dat een biologisch evenwicht, zoals deze in de natuur voorkomt, niet is na te bootsen.

Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat we te maken hebben met levende dieren en planten, waarvan elk individu zijn eigen eisen stelt. De houder daarvan is voor hun leven verantwoordelijk.

Niet alle liefhebbers zijn hetzelfde. De een wordt geboeid door een fascinerende beplanting, terwijl de ander meer kan genieten van de fraaie vormen, kleuren en interessante gedragingen van onze vissen. Een ander geeft weer de voorkeur aan een combinatie van beide.

Een zoet- of zoutwater aquarium is weer onder te verdelen naar de watertemperatuur, namelijk:

  • Koudwater temperatuur tot 17 graden C
  • Subtropisch temperatuur 17 tot 22 graden C
  • Tropisch temperatuur 23 tot 28 graden C

Aangezien de flora en de fauna in de tropen veelal kleurrijker is, wordt in het algemeen de keuze gemaakt voor een tropisch aquarium.(zoetwater of zeewater)

Onze hobby kan weer worden onderverdeeld in:

Gezelschapsaquarium 
Dat is een decoratief aquarium, waarin op biologisch verantwoorde wijze een verscheidenheid aan dieren (voornamelijk vissen) en planten uit verschillende werelddelen wordt verzorgd. Wel moeten we er bij een gezelschapsaquarium rekening mee houden dat de dieren elkaar verdra­gen en dat de inrichting, temperatuur, hoeveelheid licht en voeding overeenkomen met de eisen van de in de bak aanwezige dieren en planten. 
Door regelmatige verzorging kan een gezelschapsaquarium met recht jarenlang een levend schilderij vormen, dat u veel plezier zal schenken.

Zeewateraquarium
Een zee- aquarium is een aquarium, waarin vissen en lagere dieren (koralen, zee-anemonen, garnalen, enz.) worden gehouden in een nagebootst mini- koraalrif. Met zogenaamd levend steen en stukken opvulsteen kan men dit minirif opbouwen en vervolgens bevolken met allerlei interessante zeedieren.
Zo’n koraalrif op huiskamerformaat biedt vele bezienswaardigheden; allerlei wormpjes, krabbetjes en andere kleine diertjes die vanuit het levend steen plotseling zichtbaar worden, anemonen die met hun lange tentakels naar voedsel hengelen, en koralen die ditzelfde doen met behulp van vele poliepjes.
Een kleine onderwaterwereld, die blijft fascineren, en met de huidige technieken vele jaren een blikvanger in uw huiskamer zal blijven.

Speciaalaquarium (zoetwater)
Onder deze groep van aquaria wordt verstaan: aquaria die voornamelijk ingericht zijn om een speciale groep van dieren (hoofdzakelijk vissen) te verzorgen onder de omstandigheden die voor hen als soorteigen wordt beschouwd. Er zijn speciaalaquaria waarin, net als in het biotoop dat zij vertegenwoordigen, geen of bijna geen vegetatie voorkomt behalve algen. Groepen van dieren zijn onder andere: levendbarenden, cichliden, zalmen, etc.

Vijver
De een kiest voor een grote Koi- vijver, een ander voor een waterpartij met daarin goudvissen en een fonteinpomp, een derde wil graag een paddenpoel met moerasplanten: op vijvergebied is er voor ieder wat wils.

Met behulp van een kant- en klare bak, folie of een ander geschikt materiaal kunt u de vijver van uw dromen aanleggen.

Het is voor degene die een aquarium gaat houden beter, dat hij of zij zich in het begin beperkt tot de soorten die gemakkelijk te houden zijn. Een vis moet men niet beoordelen naar de prijs die men ervoor moet betalen. Er zijn onder de goedkope soorten prachtige vissen die zeer zeker de moeite van het houden waard zijn. Er kan tussen verschillende vissoor­ten een groot verschil in levenswijze, plaatsen waar ze in de natuur voorkomen, voorkeur voor voedsel, hoogte van de temperatuur, lichtin­tensiteit en wijze van voortplanting bestaan. We kennen vissen die in scholen leven (dat zijn de meeste vissoorten) en vissen die soortgenoten van hetzelfde geslacht niet verdragen. Vissen die uitsluitend levend voedsel verorberen enzovoorts.

Naast het goed kunnen inrichten van een aquarium of vijver is voor het verkrijgen van een bepaald biologisch evenwicht eveneens kennis van zaken noodzakelijk. Deze kennis kan worden verworven door het lezen van hobbyliteratuur, het bijwonen van lezingen en het uitwisselen van ervaringen met andere liefhebbers. Voor al deze zaken kunt u terecht bij onze vereniging, die onder meer een uitgebreide bibliotheek bezit. Het lenen uit deze bibliotheek is voor leden gratis.

Hugo Aqua is dè vereniging voor aquarium- terrarium- en vijverkunde. In Heerhugowaard, Langedijk en omgeving is een groep van zo´n zestig liefhebbers lid van onze vereniging, voor zeewaterliefhebbers is Hugo Aqua hét platform van de gehele Kop van Noord- Holland.

Wat zijn de voordelen om lid van Hugo Aqua te zijn?

  • Een abonnement via de vereniging op het landelijk maandblad “Het Aquarium” van de Nederlandse Bond Aqua Terra.
  •  Maandelijks het eigen blad van de vereniging in de brievenbus of digitaal op uw emailadres (behalve in juli en augustus). 
  • Tien maal per jaar een ledenbijeenkomst, met onder andere lezingen door deskundigen, praatavonden, 
       ervaringen uitwisselen, advies vragen om problemen op te lossen.
  • Hulp bij problemen met uw aquarium of vijver, bijvoorbeeld met betrekking tot de inrichting, eventuele visziekten,
       algproblemen, het bieden van technische oplossingen, voorlichting en dergelijke.
  • Het is mogelijk om éénmaal per jaar uw aquarium en/of uw vijver door een keurmeester te laten keuren, 
       met daarbij advies door de keurmeester om uw hobby op een hoger peil te brengen.
  • Contacten met mede-hobbyisten.
  • Gezamenlijk houden van excursies.
  • Dit is slechts een klein aantal van de voordelen, welke het lidmaatschap u kan bieden.

De secretaris van de vereniging,  R. Zuydam, Waterradmolen 47, 1703 PB, Heerhugowaard. 
                                             Telefoon 072 – 5742751   E-mail: secretaris@hugo-aqua.nl.


Tips voor aquariumliefhebbers…..

Gebruik fijn grind als bodembedekking. Rivierzand slibt snel dicht, waard­oor rotting door zuurstoftekort in de bodem optreedt. Een zware voedings­bodem is in het algemeen niet nodig. Deze kan de oorzaak zijn van blauwe algen. Als men alleen fijn grond gebruikt, kan men bij de wortels van de planten die dat nodig hebben, voeding in de bodem stoppen. Dat kan zijn: turf, klei, injecteren met ijzervoeding.

Laat het grind van voor naar achter enigszins oplopen, eventueel met lavasteen of een stuk (of stukken) kienhout geaccentueerd. Zorg voor een mooie, ruime inkijk in het aquarium. Aan de voorzijde geen grindlaag tegen de onderzijde van de voorruit aan. Dit wordt na verloop van tijd zwart door alg en vuil en dat staat niet fraai.

De achterruiten en eventueel de zijruiten ondoorzichtig maken met behulp van een achter(zij)wand of de ruiten aan de buitenkant zwart schilderen met schoolbordenverf. Donkere achter- en zijwanden geven een goede dieptewerking.

  • Neem niet te veel verschillende plantensoorten. 
    Het maakt het aquarium druk. Één plantensoort per decimeter baklengte voldoet het beste.
  • Plaats de planten in groepen bij elkaar en zorg voor contrasten in kleur en bladvormen.
  • Zet de kleinere planten vooraan en laat het geheel naar achteren toe oplopen.
  • Enkele doorkijkjes naar de achterwand geeft een goede dieptewerking.

Zorg voor een merendeel aan echte waterplanten. Daarnaast kunnen er ook wat soorten moerasplanten gebruikt worden. Het merendeel van de aangeboden planten behoort tot de moerasplanten, die aan het onderwa­terleven aangepast zijn. Het verschil tussen moerasplanten en echte waterplanten is, dat echte waterplanten veel meer assimileren en zuur­stof geven dan moerasplanten. 
Een echte waterplant valt, boven water vastgehouden, meestal slap naar beneden omdat het geen steun­cellen bezit. Moerasplanten hebben wel steuncellen en blijven daardoor boven water vastgehouden veelal rechtop staan. 
Planten met gekleurde strepen in de bladeren zijn vaak kamerplanten en zijn niet geschikt voor het aquarium. 
Na verloop van tijd zullen ze gaan afsterven.

Regelmatige waterverversing is noodzakelijk. Afhankelijk van de hoeveel­heid en de aard van de bevolking is verversing van 10% van de totale waterinhoud per week aan te bevelen. Bij een volledige verversing van het aquarium kan het evenwicht worden verstoord, terwijl het eveneens niet goed is voor de gezondheid van de vissen. Volledige waterverversing alleen bij calamiteiten of na het gebruik van chemische middelen toepas­sen.

Geef de vissen regelmatig en afwisselend voer. Het beste is een- of tweemaal per dag een beetje voer. Als de vissen het voer opgegeten hebben, kun je weer een beetje voer geven. Teveel voer ineens is een basis voor rotting en blauwe alg.

Let er op dat het aquarium niet overbevolkt is. Verder is een schooltje van minimaal tien stuks (alleen bij scholenvissen uiteraard) van dezelfde soort veel mooier dan van elke soort een paartje. Het is geen postzegelverzameling. 
Hevel regelmatig de bodem af, waardoor algen en ziekten minder kans krijgen. Het vuil gooi je met het water weg, zodat na het bijvullen water ververst is.

Laat het filter constant draaien. In een stilstaand filter gaan zich rottings­bacteriën vormen en als het filter dan weer wordt gestart, kan een vergifti­ging ontstaan doordat de afvalstoffen van deze bacteriën in het aquarium worden gespoten. Dat kan al in één nacht gebeuren.

De verlichting plusminus 12 tot 14 uur laten branden; schakel niet alle lampen gelijktijdig aan en uit, maar laat de lichtintensiteit op- en aflopen.

Zorg voor ruim voldoende licht. Dat is noodzakelijk voor een goede plantengroei. Een algemene regel is ongeveer 2 watt per dm2 aquarium­oppervlakte. Een aquarium van 80 cm x 40 cm wateroppervlakte heeft ongeveer 60 watt licht nodig. Een belangrijke factor voor de hoeveelheid licht is de hoogte van het aquarium. Bij een aquarium dat 50 cm hoog is, moet al 3 watt per dm2 wateroppervlakte licht gegeven worden.

Vaak wordt de elektrische veiligheid van een aquarium vergeten. 
Draag zorg voor een deugdelijke elektrische installatie. Water en elektriciteit is een gevaarlijke combinatie.

  •  


Tips voor vijverliefhebbers…

Ook voor vijvers geldt: regelmatig onderhoud is noodzakelijk om uw waterpartij in goede conditie te houden. Woekerende plantengroepen moeten in toom worden gehouden om andere planten niet in de verdruk­king te brengen, zich sterk uitbreidende soorten kunnen daarom het beste in containers worden aangeplant.

Verwijder lastige draadalgen regelmatig met een stokje, een netje of met de hand, om een explosie van draadalgen te voorkomen. Zuurstofplanten moeten met enige regelmaat een beetje worden uitge­dund om dichtgroeien van de vijver te voorkomen; niet te veel planten ineens verwijderen om verstoring van het biologisch evenwicht te voorko­men.

Ook in en rond de vijver is elektrische apparatuur vaak nodig om het biologische evenwicht te verkrijgen of te behouden.
Een vijverpomp zorgt voor waterbeweging en afvoer van zweefvuil, een biologisch buitenfilter breekt dit zweefvuil af, 
zodat algengroei wordt beperkt. Dit filter kunt u vanaf april tot vlak voor de eerste vorst laten draaien, slechts bij grote vervuiling kunt u af en toe de filtersponsen uitspoelen met koud water. 
Om de werking van het filter niet te verstoren, raden wij u aan om de vijverpomp zo min mogelijk uit te schakelen, en dan nog niet langer dan een uur. Voor de meeste vijvers is UVC (ultra violet) apparatuur onodig en zelfs schadelijk, omdat de zo noodzakelijke bacteriën worden gedood. 
Voor Koi- vijvers waarin geen plantengroei mogelijk is wordt UVC apparatuur echter wel aangeraden, omdat Koi het water nogal vervuilen. Voor Koi- vijvers zijn er ook grotere filters nodig als voor andere types vijvers.

Uw vissen gedijen het beste op levend voer.
Dit kunt u in heldere sloten en poelen scheppen, waarna u de emmer of jerrycan met voedseldieren een uurtje laat staan voordat u dit in de vijver doet. In die tijd zullen schadelijke organismen zoals bloedzuigers en karperluizen zich aan de wand hechten, en dus niet in de vijver terechtkomen.

Overigens kan het geen kwaad om af en toe eens droogvoer te geven, maar hier geldt net als voor aquarium: niet teveel!

De secretaris van de vereniging staat u graag te woord over onze vereniging:

                                             R. Zuydam, Waterradmolen 47, 1703 PB, Heerhugowaard. 
                                             Telefoon 072 – 5742751   E-mail: secretaris@hugo-aqua.nl.